ENG  ~  CAT

IntroduccióEls alamesins creien en un univers dual regit pels elements del foc i el so. El foc simbolitza el canvi constant de la matèria visible, en canvi el so representa l’essència eterna de les coses invisibles.

En la cosmologia única dels alamesins, l’univers es compon d’una infinitat d’entitats minúscules d’energia. El foc representa l’energia visible, i el so, la invisible. Els alamesins van desenvolupar un complex diccionari de símbols que encarnaven diferents expressions de les innumerables partícules d’energia invisible, representades en petits amulets de formes abstractes que semblen jeroglífics tridimensionals o joguines modernes.

A les excavacions a Alameus s'hi han trobat centenars d’amulets, juntament amb diversos altars en forma de recipients decorats amb aquests amulets i representacions del foc. Els altars s’utilitzaven com a brasers on les flames rituals es mantenien vives, i en els quals eren cremats encens, herbes i ofrenes. Alguns d’ells es decoraven amb miniatures de recipients per fer petites ofrenes de menjar, llavors i flors.

El com i el perquè els alamesins esmaltaven totes les seves ceràmiques amb blau de cobalt encara queda per resoldre entre arqueòlegs i historiadors. Alguns consideren que el blau representa l’energia pura, altres l’energia invisible o totes les manifestacions d’energia que s’escapen de la percepció i l’enteniment humà.Recent excavations conducted at Alameus, a bronze-age funerary and religious site on the Western Catalan coast, have uncovered hundreds of ceramics artifacts, including large ritual jugs and bowls, oil lamps, candle holders, goblets, ex-votos, and other objects in exceptionally well-preserved conditions.


Ascolta l’audioguia